Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015 évi Lovagrendi beszámoló

2016.02.22

  Beszámoló a báró Ambrózy Béla Mézlovagrend 2015. évi tevékenységéről.  


A sikeres 2014. évet követően tavaly is tevékeny évet zárt a Lovagrend. Első akciónk tavasszal az Ambrózy kriptánál folyó –már az előző év őszén elkezdett, a kegyeletsértő állapotok felszámolására irányuló – munkák folytatása volt. Ezt a munkát idén tavasszal szeretnénk folytatni és lehetőség szerint lezárni. 
Elkezdődött a méhészmúzeum anyagának gyűjtése. A munka jó ütemben halad. A bemutatóhoz szükséges eszközök nagy része már rendelkezésünkre áll. Még egy-egy Ambrózy - és Grand kaptár valamint két pannó készítése van hátra. A helyszínt illetően sajnos tavaly nem sikerült előre lépni. Az ópusztaszeri emlékpark az előzetes megbeszélést egyoldalúan felrúgva kihátrált az együttműködés mögül. Jelenleg is új helyszínt keresünk. 
A Lovagrend tagjai részt vettek az Ambrózy Méhészgyesület által szervezett és más rendezvények lebonyolításában. Immár hagyományosan felvonultak a gyulai méhésztalálkozón. 
A tagok önállóan előadásokat, mézkóstoltatásokat szerveztek, tartottak a megye több településén. Ezt a tevékenységet szeretnénk ebben az évben is – immár szélesebb körben - folytatni. Részt vettünk az országos rendezésű Mézes Reggeli programban. 
Az Egyesület tagjai által összegyűjtött mézet decemberben a Nagycsaládos Karácsony keretén belül a Nagycsaládosok Egyesülete tagjai részére osztottuk szét. Itt 54 kg méz került kiosztásra. A nagycsaládosok nagyon örülnek az immár hagyományos együttműködésnek. A mézek olyan családok asztalára kerültek, akik saját költségen nehezen tudnák azt az asztalra tenni. 
Megszerveztük és idén januárban ünnepélyes keretek között lebonyolítottuk a Lovagrend bővítését. A bővítéssel az előzetesen a havi gyűléseken is előadott módon és feltételekkel, az egyesület tagjai közül jelentkezőket vontuk be a munkába. E mellett két tiszteletbeli tagot is avattunk. Az egyik az Ambrózy templom lelkésze, Kovács Zsombor. Úgy döntöttünk, hogy a jövőben a templom mindenkori lelkészét tiszteletbeli taggá avatjuk. A másik egy bánsági méhésztárs, aki sokat segített az eddigi munkánkban, Tasi József. A lovagi avatásra a temesvári evangélikus templomban, - a méhészek templomában - , meglehetősen nagy sajtóérdeklődés mellett került sor. Így összesen hat állandó és két tiszteletbeli taggal gyarapodtunk. Ezzel a bővítést egyelőre lezártuk.   
2016-ban elsősorban a már megkezdett munkák folytatását és kiszélesítését tervezzük. 
Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a Lovagrend és az Egyesület tagjainak az önzetlen közösségi munkáért.  


2016. február 8.  


Kovács Attila nagymester